Ik heb beelden van seksueel misbruik ontdekt bij iemand in mijn omgeving, wat moet ik doen?

Twijfel je of het om strafbaar materiaal gaat? Met seksueel misbruikbeelden van minderjarigen bedoelen we alle seksueel getinte beelden van minderjarigen (onder de 18 jaar). Als je nog vragen hebt hierover kan je een kijkje nemen in het artikel: Wat zijn seksuele misbruikbeelden van minderjarigen? 

Het is een pijnlijke en schokkende ervaring als je ontdekt dat iemand uit jouw omgeving naar seksuele misbruikbeelden kijkt. Je zit waarschijnlijk in een rollercoaster van emoties, hebt veel vragen en omwille van het taboe rond dit thema kan je je heel eenzaam voelen. Het is een goede en moedige eerste stap dat je op zoek bent naar informatie om met deze situatie om te gaan. Hieronder geeft Stop it Now! je enkele stappen die je kan zetten:

  • Probeer het gesprek aan te gaan met de persoon in kwestie. 

Daarbij kan je aangeven wat je gevonden hebt, en hem of haar wijzen op het gedrag. Daarnaast is het ook belangrijk dat je aangeeft dat je je zorgen maakt. Dit is geen gemakkelijk gesprek. Stop it Now! heeft ervaring met het ondersteunen van naasten voor het aangaan van dit gesprek en heeft hiervoor een ‘Start het gesprek’ handleiding uitgewerkt. Weet dat je er niet alleen voor staat en steeds kan rekenen op ondersteuning van de Stop it Now!-hulplijn hierbij.

  • Zorg goed voor jezelf

Praat erover met iemand in jouw omgeving als dit mogelijk is. Je bent ook meer dan welkom aan de Stop it Now!-hulplijn

Het is geen evidente situatie waarin je zit. Het kan dan ook raadzaam zijn om je te laten ondersteunen door een professional hierin, zoals bijvoorbeeld een psycholoog. Een hulpverlener heeft beroepsgeheim, dus je kan er in vertrouwen je verhaal doen.

Bij Stop it Now! weten we dat het voor jou als naaste allesbehalve een evidente positie is, daarom heeft Stop it Now! ook een hulpaanbod voor naasten

  • Uit ervaring weet Stop it Now! dat je als naaste met veel vragen achterblijft. De online zelfhulpmodule voor naasten is bedoeld om jou te ondersteunen en info te bieden bij deze vele vragen.
  • In de lotgenotengroepen kan je samen met anderen ervaringen delen, elkaar steun bieden, erkenning geven en krijgen van mensen die hetzelfde of een gelijkaardige ervaring hebben meegemaakt. 
  • Het lotgenoten online forum is een veilige omgeving waar je anoniem je ervaringen kan delen en steun kan vinden bij anderen die gelijkaardige situaties hebben meegemaakt. 
Sluit deze website