Mijn partner/familielid heeft seksueel grensoverschrijdend gedrag gesteld naar een minderjarige toe, hoe licht ik mijn omgeving hierover in?

Wanneer je ontdekt dat een dierbare seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft gepleegd naar een minderjarige toe is dit een bijzonder schokkende en pijnlijke ervaring. Omdat er veel taboe en vooroordelen bestaan over seksueel misbruik naar minderjarigen toe, is het mogelijk dat jouw omgeving met onbegrip reageert. Dan wordt het extra moeilijk om je open te stellen en met iemand te praten over wat jou is overkomen. 

De volgende aandachtspunten kunnen jou helpen bij het voeren van dit gesprek met jouw omgeving: 

  • Bedenk voor jezelf wel goed wie je in vertrouwen zou willen nemen en wat je wil vertellen over de situatie. Wie kan je met welke informatie vertrouwen? Maar ook wie moet op de hoogte zijn in kader van veiligheid?
    Probeer je voor te bereiden op mogelijke reacties en hoe dit invloed kan hebben op jou.
  • Denk van tevoren na over wat je precies wilt vertellen en wat het doel is van het gesprek: Wat heb jij nodig in dit gesprek? Heb je bijvoorbeeld behoefte aan steun, iemand die luistert of advies?
  • Kies een veilige setting voor het gesprek, waar je je comfortabel voelt en vrij kunt spreken. Dit kan bijvoorbeeld thuis zijn of op een andere plek waar je je op je gemak voelt om openlijk te praten.
  • Respecteer ook anderen hun grenzen en dring niet aan als ze niet bereid zijn om over het onderwerp te praten. Geef anderen de ruimte om te reageren op hun eigen manier, zonder druk of oordeel.

Voor ondersteuning of hulp bij de voorbereiding van dit gesprek ben je altijd welkom aan de Stop it Now!-hulplijn

Bij Stop it Now! weten we dat het voor jou als naaste allesbehalve een evidente positie is, daarom heeft Stop it Now! ook een hulpaanbod voor naasten. Zo bieden we jou bijvoorbeeld de mogelijkheid om in contact te komen met lotgenoten. 


Sluit deze website