Stop it Now! is een internationaal preventieproject dat seksueel misbruik aanpakt via sociale bewustwording en een hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens, of mensen die zich zorgen maken over hun seksuele gevoelens of gedrag naar minderjarigen, en hun naasten.
Stop it Now werd in 1992 opgericht door de Amerikaanse Fran Henry om seksueel kindermisbruik te voorkomen. Fran Henry was zelf slachtoffer en wilde andere kinderen het leed dat haar was overkomen besparen. Stop it Now! bestaat inmiddels al in de Verenigde Staten (1992), Groot-Brittannië, Ierland (2002) en Nederland (2012).
In 2017 werd Stop it Now! ook opgericht in Vlaanderen. Stop it Now! Vlaanderen is een initiatief van het Universitair Forensisch Centrum (UFC) en I.T.E.R. - een ambulant behandelcentrum voor preventie, begeleiding en behandeling van seksueel grensoverschrijdend gedrag - met ondersteuning van Child Focus, Sensoa, Zornet Icuro en de CAW groep.
De medewerkers aan de telefoonlijn zijn hulpverleners met expertise in het bespreken van de problematiek pedofilie en of andere bezorgdheden over de seksuele gevoelens en seksueel misbruik. Ze zijn ervaren in de behandeling van seksueel afwijkend gedrag en hebben ook opleiding en vorming gekregen omtrent laagdrempelige tele- en e-mailzorg. De hulplijn is ingebed bij I.T.E.R., een ambulant behandelcentrum voor preventie, begeleiding en behandeling van seksueel grensoverschrijdend gedrag te Brussel.
Stop it Now! wordt ondersteund door het Universitair Forensisch Centrum (UFC). Zij voeren verschillende opdrachten uit om op een kwalitatieve manier aan preventie te kunnen doen. Ze organiseren opleiding en vorming, voeren wetenschappelijke opdrachten uit en zorgen voor de nationale en internationale inbedding van Stop it Now! in de bestaande netwerkstructuren.
Stop it Now! ontvangt subsidies vanuit het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Ook het Fonds Gerald Futter, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, financiert mee het Stop it Now!-project in Vlaanderen.
De lancering van Stop it Now! werd begeleid door een informatie- en sensibiliseringscampagne. In dit kader werden vanuit het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin de nodige middelen vrijgemaakt.
Maak jij je zorgen om jouw seksualiteit? Ben jij minstens 18 jaar oud? Ben jij het Engels of Nederlands machtig?
Leer meer over jezelf en doe mee aan onderzoek door een anonieme enquête in te vullen.
Bij deelname is er een 1 op 50 kans om een waardebon van 25euro van Amazon te winnen.
In de enquête zullen vragen gesteld worden over jezelf, je jeugd en je huidige situatie. Deze vragen kunnen je helpen om te reflecteren op je eigen houding, gedrag en gevoelens.